Vad r hdr fotografering

Vad r hdr fotografering

Är det action du vill plåta finns det ingen APS-C-modell som är bättre lämpad än Canon EOS 7D Mark II.

Canon EOS 7D Mk II systemkamera test av Christian Nilsson objektivtest.se

Få kameror har varit så efterlängtade och omgärdats av så mycket rykten som nya Canon EOS 7D Mark II. Knappast förvånande med tanke på att det gick fem hela år innan uppföljaren till Canons första 7D till slut såg dagens ljus. Frågan är om inte EOS 7D har slagit rekord ifråga om försäljningstid för en digital systemkamera. I skrivande stund går den fortfarande att köpa i butik!

EOS 7D Mark II är inte en kamera för dig som i första hand gillar att fotografera landskap, porträtt eller annat där motivet är mer eller mindre orörligt. Det finns billigare modeller i Canons sortiment som fungerar lika bra eller bättre för den uppgiften. EOS 7D Mark II kostar nämligen 15 000 kronor, vilket är nästan dubbelt så mycket som närmaste APS-C-modell i serien, Canon EOS 70D.


Fartkamera

Hos EOS 7D Mark II ligger tyngdpunkten på snabbhet. Med en serietagning på 10 bilder/s och avancerad autofokus med hela 65 korsformiga AF-punkter är det här en utpräglad kamera för sport och andra actionmotiv, till exempel flygande fåglar.

Canon EOS 7D Mark II test flygande fågel fåglar Christian Nilsson objektivtest.seAtt fotografera måsfåglars snabba rörelser och tvära kast är en utmaning för både fotograf och kamera. Canon EOS 7D Mk II klarar dock uppgiften imponerande väl. För att spåra motivet tar den också hjälp av sin ljusmätare som innehåller 150 000 pixlar indelade i 252 zoner. Här användes AF-programmet “Case 4” som passar väl för just dessa fåglar. Objektiv: Canon EF 70-300 mm f/4-5,6 L IS USM. 1/1250 s vid bländare 5 och ISO 1250. Klicka på bilden för att se den i större format. Foto: Christian Nilsson.

Även gamla EOS 7D hade actionfotografer som främsta målgrupp. Här var specifikationerna 8 bilder/s och 19 korsformiga AF-punkter. Men Mark II bättrar alltså på prestandan en hel del. De många fokuspunkterna täcker en större del av sökaren än tidigare, framförallt når de längre ut mot bildens kortsidor. En klar fördel om man fotograferar rörliga motiv.

Faktum är att nya 7D mycket väl kan fungera som ett alternativ till Canons flaggskepp EOS 1D X. I alla fall vid bra ljusförhållanden. I dåliga ljusförhållanden klarar inte APS-C-sensorn sig lika bra.

test Canon EOS 7D Mark II sportfotografering handboll foto Christian NilssonSportfotografer lär ha stor glädje av Canons nya kamera, i synnerhet de som fotograferar utomhussporter där det är bra tillgång till ljus och man inte inte behöver fotografera vid så höga ISO-tal. Men för inomhussporter, där belysningen brukar vara dålig, är EOS 7D II inte lika idealisk. Det krävs ofta slutartider på omkring 1/1000 s för att frysa rörelserna och då hamnar känsligheterna ibland uppemot ISO 12 800. Vid så höga ISO-tal ger APS-C-sensorn ganska tydligt brus (klicka på bilden för att se den större). Här fungerar fullformatsmodeller, som Canon EOS 1D X eller 5D Mark III, bättre. De ger ungefär ett ISO-steg lägre brus. Bilden togs med Canon EF 70-200/2,8 L II IS USM, vid 1/800 s, bl. 4,5. ISO 10 000. Raw-format. Foto: Christian Nilsson.


Känsligare autofokus

Autofokusen har också blivit känsligare. Den mittersta punkten är dubbelt korsformig om objektivet har en ljusstyrka på 2,8 eller bättre och behåller sin korsformighet även vid bländare 8. Det sistnämnda är klart intressant om man kombinerar långa teleobjektiv med konvertrar. Enligt Canon ska kameran också klara att ställa in skärpan vid ljusnivåer ned till -3 EV, vilket är riktigt mörkt. Föregångaren gav upp redan vid -0,5 EV.

systemkamera test Canon EOS 7D Mark II AF-sensor 65 punkter korsformigaDen nya autofokussensorn i 7D Mk II

För att undersöka skillnaden jämförde jag de båda kamerorna sida vid sida i ett rum med svag belysning. Jag använde också samma objektiv, Canon EF-S 17-55/2,8. Slutsatsen blev att Mark II definitivt är något bättre än gamla 7D på att fokusera i svagt ljus. Men inte så bra som Canon hävdar.

Jag har fotograferat i precis samma belysning med Pentax K3, som också uppges klara fokusering ned till -3 EV. Och Pentax modell hittade skärpan på föremål där Canon gick bet. Faktum är att de spegellösa systemkamerorna Olympus OM-D E-M1 och Panasonic GH4 också galant klararade att fokusera i belysning som 7D Mark II inte mäktade med. Här finns alltså fortfarande utrymme för förbättring.


Ny bildsensor ger snabbare live view

Canons nya kamera har liksom förut en bildsensor i APS-C-format men ökar upplösningen en aning, från 18 till 20 miljoner pixlar. Ifråga om detalj-återgivning och skärpa är den skillnaden mer eller mindre försumbar. Men jag ska återkomma till bildkvaliteten senare i testet. Vad den nya bildsensorn tillför är dubbla fotodioder på varje pixel. Inte för att samla in mer ljus utan för att kunna erbjuda fasdetekterande fokus via bildsensorn istället för kontrastdetekterande. Något man har nytta av om man använder skärmen som sökare (live view) eller filmar. Canon kallar tekniken för DAF (Dual Pixel CMOS AF) och den introducerades första gången i lillasyskonet EOS 70D.

DAF-tekniken gör stor skillnad. De flesta spegelreflexkameror har plågsamt långsam och ofta också osäker autofokus i live view-läget. Med EOS 7D Mark II är det en helt annan femma. Den tar vanligen bara en halv sekund på sig för att hitta skärpan. I videoläget klarar den också att spåra rörliga motiv, en finess som är klart värdefull för både hobbyanvändare och yrkesmässiga filmare. Utrustas kameran med Canons nya objektiv med STM-motor (stepping motor) är dessutom fokuseringen så gott som knäpptyst, ytterligare ett plus i videosammanhang. Tyvärr är utbudet av STM-objektiv fortfarande ganska magert.

Canon EF-S 18-135 mm f/3,5-5,6 IS STMCanon EF-S 18-135 mm f/3,5-5,6 IS STM är ett av de objektiv som är utrustade med Canons tysta stepping-motor. Den lämpar sig särskilt bra för kontrastdetekterande autofokus, som vid live view och videoinspelning.


Bra hantering

När det gäller ergonomi är Canon EOS 7D Mark II en av de trevligaste systemkamerorna på marknaden. Handgreppet är klockrent och kompletteras av ett utmärkt tumgrepp på baksidan. Kameran ligger stadigt och säkert i handen även om man har tunga objektiv monterade.

Canon EOS 7D Mark II review by Christian Nilsson

Behöver man ännu mer att hålla i kan man skaffa batterigreppet Canon BH-E16. Det har eget avtryck för höjdformat samt inmatningshjul och andra viktiga reglage. Och så rymmer det två stycken litiumjonbatterier (Canon LP-E6N) eller sex AA-batterier. Men greppet kostar en slant, omkring 2400 kronor.

Canon EOS 7D Mark II test batterigrepp BH-E16EOS 7D Mark II med påmonterat batterigrepp BH-E16.

Sökaren har försetts med mer information än hos gamla 7D. Bland annat finns det en ny exponeringsskala i högerkanten och diverse varnings-symboler. Den påminner nu mycket om sökaren i EOS 1D X. Och även om 7D Mark II inte ger fullt så maffig sökarbild som fullformats-kameran så är den stor för en modell med APS-C-sensor, med 100% visning av den verkliga bilden vid 1,04x förstoring.

test Canon EOS 7D Mk II AF punkter Objektivtest.seSå här ser det ut i sökaren hos EOS 7D Mark II, när alla symboler som den kan visa är tända. Men självklart visas inte allt på en gång. Fokusområdet med de 65 AF-punkterna täcker större delen av sökaren. Bra för sport och flygande fågel!

De flesta av reglagen för fotografering ligger på samma plats som tidigare. Däremot har Canon flyttat på en del andra knappar, bland annat meny- och zoomreglagen vid bildvisning. Raw/jpeg-knappen är borta. Istället finns nu en knapp kallad “Rate”, som används för att betygsätta tagna bilder. Tanken är att den ska underlätta sorteringen av bilderna i efterhand. En bra idé. Programratten har nu fått en låsknapp som måste hållas inne när man ska ändra läge.

Canon EOS 7D Mark II AF joystickRunt joysticken finns en slags fjädrande arm som används för att växla mellan de olika fokusområdena. Exempelvis då man vill byta från enpunkts-AF till Zon-AF.

Det här är också en robust modell med magnesiumchassi och omfattande vädertätningar. Enligt uppgift ska Mark II ha säkrare fuktskydd än den gamla kameran, säkert en välkommen nyhet för de som vill använda kameran för naturfotografering.

Canon EOS 7D Mark II test chassi magnesium legeringBåde kamerahuset och handgreppet BH-E16 är vädertätade och tillverkade av robust magnesiumlegering.

Skärmen är med sina 3 tum diagonalt lika stor som hos gamla 7D men har blivit en aning skarpare tack vare fler bildpunkter. Upplösningen är nu 1,04 miljoner bildpunkter, mot tidigare 920 000. Skärmen är dock vare sig vridbar eller pekkänslig – vill man ha de finesserna får man välja EOS 70D istället. En vridbar skärm är avgjort mer ömtålig än en fast monterad och med tanke på målgruppen är det nog förnuftigt att välja bort den.

Vad beträffar pekfunktionen är det klart användbart för video, om man vill göra inställningar utan att riskera få med klickljud från knappar och rattar. Att 7D Mark II inte har finessen kompenseras av att kameran istället är försedd med en slags touchpad, placerad inuti det bakre inmatningshjulet. Och den kan användas för att göra ljudlösa inställningar under videoinspelning.

Canon EOS 7D Mk II test Christian NilssonSkärmen har ett särskilt informationsläge som visar de viktigaste inställningarna i ett rutnät med stora siffror och symboler. Med hjälp av joysticken kan man också hoppa mellan rutorna och göra snabbinställningar via inmatningshjulen.


Särskild AF-meny

Menyerna har blivit avsevärt mer omfattande än hos föregångaren. Gamla 7D har 11 menyflikar. I 7D Mark II finns det 24! Tyvärr erbjuder Canon inget snabbt och enkelt sätt att hoppa mellan de olika menykategorierna, utan man är tvungen att bläddra igenom flik efter flik. De blir en väldig massa snurrande på inmatningshjulet.

Bland de många flikarna hittar man samma slags specialmeny för AF-inställningar som i 5D Mark III och 1D X. Här finns skräddarsydda fokusprogram för några olika typiska actionmotiv, samtliga markerade med symboler relaterade till sport. Men den här kameran lär också attrahera många fågelfotografer. Då är det märkligt att det inte finns ett enda fokusprogram som tydligt visar att det är lämpligt för flygande fågel. Nu får man istället välja något som verkar passa, vilket dock inte är alldeles lätt.

Canon EOS 7D Mark II autofokus Case 4


Användbara finesser – men inte wifi

En annan finess som finns i EOS 70D men inte i 7D Mark II är inbyggd wifi. Har man behov av trådlös bildöverföring får man skaffa ett Eye-Fi-minneskort eller det speciella vertikalgreppet Canon WFT-E5 eller WFT-E7B. Däremot har Canon byggt in GPS i kameran, som ger möjlighet till automatisk geo-taggning av bilderna. Fler finesser? Tja, nu klarar kameran både multiexponering och intervalltagning. Plåtar man vanligtvis endast i raw men ibland behöver få fram en jpeg utan att blanda in en dator finns nu också en bildredigeringsmeny med raw-konvertering. Bra på resan!

En annan trevlig och mycket användbar finess är automatisk HDR-tagning. Kameran gör tre exponeringar (normal, ljus och mörk) i snabb följd och lägger ihop dessa till en bild med mycket god hög- och lågdagerteckning. Det fungerar väl även med frihandstagning, så länge man håller kameran stadigt. Mjukvaran korrigerar nämligen mindre avvikelser mellan bilderna.


Bättre för filmare

Videofilmare har det också betydligt bättre ställt med 7D Mark II. Gamlingen klarar visserligen att spela in video i full-HD (1080p) men är begränsad till 30 bilder/s och endast MOV-format. Nu går det även att välja MP-4-format och få full-HD vid 60 bilder/s. Fast det sistnämna har sitt pris. Väljer man en bildhastighet över 30 bilder/s fungerar inte den följande autofokusen.

Men det finns fler förbättringar. Kräsna filmare kan ställa in komprimeringsmetoden ALL-I, som ger bättre kvalitet än standardalternativet IPB. För ännu högre krav finns möjlighet att mata ut videosignalen helt okomprimerad via HDMI-utgången. Och förutom mikrofon så går det nu också att ansluta hörlurar.

Canon EOS 7D Mark II test video mic HDMI headphoneDe olika anslutningarna på Canon EOS 7D Mark II. Här syns ingången för extern mikrofon och hörlursuttaget samt kontakterna för studioblixt och trådutlösare. Till höger är utgångarna för USB 3 och HDMI.


Smartare auto-ISO

Auto-ISO-funktionen har också förfinats sedan introduktionen av den första 7D. I Mark II kan man dels ställa in en begränsning för lägsta respektive högsta ISO-värde som automatiken får välja. Men det går också att sätta en gräns för längsta slutartid när man fotograferar med exponeringslägena P och Av. Det är mycket användbart om man fotograferar actionbilder och vill vara säker på att få en tillräckligt snabb tid, exempelvis 1/1000 s, för att frysa motivet. Hos andra Canon-modeller går det märkligt nog inte att sätta begränsningen för snabbare tider än 1/250 s, något som jag också tidigare kritiserat. Men med 7D Mark II kan man välja upp till 1/8000 s om man så önskar. Äntligen!

Canon 7D II auto iso meny


Lägre brus men ojämnare exponering

Som tidigare nämnts består ljusmätaren av en sensor med 160 000 pixlar indelade i 252 zoner, som också assisterar autofokusen. Men det fungerar även åt andra hållet – autofokusen påverkar ljusmätningen. I alla fall när man använder den evaluerande flerfältsmätaren. Med den tar kameran mer hänsyn till området kring den aktiva fokuspunkten än övriga delar av bilden. Tyvärr är det inte enbart av godo. Är området kring fokuspunkten särskilt ljust eller mörkt kan bilden som helhet blir uppemot ett steg under- eller överexponerad. Resultatet är faktiskt ojämnare exponering än med gamla EOS 7D. En lösning på det problemet är att istället använda centrumvägd ljusmätning, som ger mer konsekvent resultat.

Känslighetsområdet har utökats och går nu från ISO 100 till 16 000. Och med en specialinställning kan man plussa på känsligheter ända upp till ISO 51 200. Hos gamla 7D är maxkänsligheten ISO 12 800. Bildsensorn i 7D Mark II har visserligen blivit bättre men den största anledningen till det utökade känslighetsområdet är att den nya kameran har mer avancerad signalbehandling och brusreducering än sin föregångare. Framförallt får jpeg-bilderna mindre färgbrus, vilket är synnerligen välkommet. Den verkliga förbättringen i brusnivåer rör sig om ungefär ett ISO-steg och gränsen för vad som ser snyggt ut vid en större utskrift (omkring A4-storlek) går ungefär vid ISO 6400. Fast det är naturligtvis en smaksak och beror också på motivet.

Canon EOS 7D Mark II test brus foto Christian NilssonVid höga känsligheter ger gamla 7D ganska markant färgbrus när man fotograferar med jpeg och alltså använder kamerans interna signalbehandling. 7D Mark II producerar bilder som både har mindre och färglösare brus, vilket ger klart snyggare resultat vid stora förstoringar. Bilden ovan togs vid ISO 6400. Klicka på utsnitten nedan för att se dem större. Foto: Christian Nilsson.

Canon EOS 7D Mark II vs 7D brus utsnitt ISO 6400

Även färgåtergivningen har förbättrats. Den nya 7an ger mer mättade färger och överlag mer sting i bilderna. Men när det gäller det dynamiska omfånget har det inte hänt mycket under de gångna fem åren. Canons bildsensor är definitivt inte dålig i det avseendet men den hänger inte riktigt med när man jämför med Sonys eller Toshibas sensorer som sitter i konkurrentkameror som Pentax K-3 och Nikon D7100.


Sammanfattning

Canon EOS 7D Mark II är en betydligt vassare kamera än sin föregångare och en strålande APS-C-modell på många vis. Faktiskt till och med den bästa kameran för sport- och actionfoto som man hittar i den här prisklassen. Nackdelarna är få men fördelarna desto fler. Byggkvaliteten, hanteringen och prestanda i autofokus och serietagning samt bildresultatet gör att nya 7D tveklöst förtjänar vår Toppklass-utmärkelse.

Toppklass

 

Plus

 • Gediget byggd och rejält vädertätad
 • Mycket snabb autofokus med 65 korsformiga punkter
 • Välfungerande autofokus även med vid live view och video
 • Mycket snabb serietagning, 10 bilder/s
 • Mycket god bild- och videokvalitet
 • Tyst läge, fungerar både vid enkelbild och serietagning
 • Dubbla minneskortfack
 • Inbyggd gps för att geo-tagga bilderna
 • Avancerad auto-ISO

Minus

 • Flerfältsmätaren tar för stor hänsyn till aktiv AF-punkt
 • Sämre dynamiskt omfång än konkurrentkamerorna
 • Saknar inbyggd wifi

 

Hanteringstips 

1. För att man ska kunna utnyttja kamerans serietagningsprestanda fullt ut krävs att man använder Compact Flash-kort med UDMA 7-teknik. Exempelvis San Disk Extrem Pro 160 MB/s. Med långsammare teknik fylls kamerans buffertminne i förtid, vilket innebär att det inte går att ta så många bilder vid max seriehastighet som kameran egentligen klarar. Det räcker heller inte att köpa snabba SD-kort, det är bara Compact Flash som har stöd för UMDA 7.

2. Vill man att kameran ska väsnas så lite som möjligt kan man ställa in matningen på läget S (silent). Det gör spegelrörelsen långsammare så att hela mekaniken får ett dovare ljud. Silent-läget fungerar även med serietagning, fast självklart med lägre hastighet än vanligt (4 bilder/).

 

Så snabb är Canon EOS 7D Mark II

Autofokushastighet:

Siffrorna avser tiden det tar för objektivet att fokusera från oändligt till en kontrastrik och välbelyst testtavla på 2 meters avstånd. Mätningen görs med en dator som startar tidtagningen när avtrycket pressas ned och stoppar när kameran exponerar (slutaren fälls upp).

Med Canon EF-S 18-135/3,5-5,6 IS STM

18 mm: 0,14 s
50 mm: 0,16 s
135 mm: 0,20 s

Med Canon EF-S 17-55/2,8 IS USM

17 mm: 0,17 s
28 mm: 0,17 s
55 mm: 0,17 s

Slutarfördröjning: 0,04 s

Serietagning:

Uppgiven hastighet: 10 bilder/s
Verklig hastighet: 10 bilder/s

Maximalt bildantal:
Med jpeg: Till minneskortet fyllts.
Med raw: 31 bilder.

Uppmätt med San Disk Extreme Pro 160 MB/s (UDMA 7)

Kommentar:

Canon 7D Mark II fokuserar mycket snabbt med sin vanliga fasdetekterande AF-sensor. Men kameran fungerar bra även vid live view och video, i synnerhet om man använder objektiv med STM-motor.Vid vårt test med live view aktiverad hamnade fokustiderna i genomsnitt på 0,45 s, vilket är riktigt snabbt för en spegelreflexkamera. USM-motorn fokuserade ungefär 0,1 sekunder långsammare.

7D Mark II har också bättre serieprestanda än gamla 7D – två bilder mer per sekund och fler bilder i följd innan buffertminnet tar slut. Med jpeg behöver man i praktiken aldrig bekymra sig, så länge man har ett snabbt minneskort. Kameran fortsätter att ta bilder vid full hastighet tills man tröttnar på att hålla avtrycket inne! Men ifråga om serietagning är faktiskt Panasonic GH4 ännu vassare. Den klarar 12 bilder/s oavbrutet upp till 40 raw-bilder.

 

Tekniska Data
Canon EOS 7D Mark II

Pris: Kamerahus: Cirka 15 000 kronor.

Bildsensor: CMOS, storlek 22,5×15 mm (APS-C).
Upplösning: 20 miljoner pixlar.
Objektiv: Canon EF/EF-S. 1,6x skenbar brännviddsförlängning jämfört med fullformat.
Känslighet: ISO 100 – 16 000 i 1/3 steg. Utökat känslighet upp till motsvarande ISO 51 200.
Vitbalans: Auto, sex föreinställda lägen, manuell mätning mot vit yta, manuell i kelvingrader.
Fokusering: Fasdetekterande autofokus med 65 punkter samtliga korsformiga. Mittpunkten är dubbelt korsformig vid ljusstyrka 2,8 eller bättre. AF-punkterna kan styras enskilt eller i grupp.
Ljusmätning: Flerfältsmätning med 150 000 pixlar indelade i 252 zoner. Centrumvägd-, utsnitts- och spotmätning.
Exponering: Program-, tids-, bländarautomatik samt manuell exponering. Exponeringskompensation +/- 5 steg i 1/3 steg samt bracketing.
Slutartider: 1/8000-30 s samt B. Inställbara i 1/3 steg. 1/250 s blixtsynk.
Video: 1920×1080, 60p eller 1280×720 pixlar, 60p. Max 29 min 59 s. Sparas i MOV- eller MP4-format. Komprimering IPB- eller ALL-I. Inbyggd stereomikrofon. Ingång för extern mikrofon. HDMI-utgång med möjlighet att skicka ut okomprimerad videosignal.
Övrigt: Inbyggd gps. Spegeluppfällning. Virtuell horisont. Multiexponering. Intervalltagning. Automatiskt HDR-läge. AF-kalibrering. Inbyggd raw-redigering. 18 customfunktioner. Möjlighet att skräddarsy funktionen hos ett flertal olika knappar och reglage. Svenska menyer.

Generalagent: Canon Svenska AB, tel. 08-744 85 00, www.canon.se

Frågor kring fototeknik?

Bli medlem i Facebook-gruppen för Objektivtest.se. Där kan du diskutera objektiv och fototeknik i allmänhet och få hjälp av oss och andra medlemmar.
https://www.facebook.com/groups/objektivtest.se/

Objektivtest.se rekommenderar:
Zeiss Lens Cleaning Kit
329 kronor

Objektivrengöring


Vad r hdr fotografering 26
Actionvideokamera HD-actionkamera HDR-AS200V
Vad r hdr fotografering 25
Test: Canon EOS 7D Mark II en systemkamera f r fartglada!
Vad r hdr fotografering 79
Full HD-videokamera och handh llen videokamera HDR
Vad r hdr fotografering 47
Sony Cyber-shot DSC-WX100 Instruction Manual
Vad r hdr fotografering 49
Sony Cyber-shot DSC-RX10 Instruction Manual
Vad r hdr fotografering 61
Vad r hdr fotografering 97
Vad r hdr fotografering 53
Vad r hdr fotografering 61
Vad r hdr fotografering 59